Livliner, Seler og Redningskranse

1-24 af 26
1-24 af 26

Redningskranse:

Mand over bord er en potientelt farlig hændelse der kræver hurtig reaktion. Baltic producerer forskellige typer redningskranse til båden.

Model Swedebuoy og RescueSling er forsynet med en lang line og efter at den er kastet i vandet sejler man båden rundt om den nødstedte der således kan få fat i linen og redningskransen. Disse kan bruges i hårdt vejr og dårlig sigtbarhed. Man tager derefter kransen på således at man holdes oven vande, og båden kan så trække den nødstedte tilbage til båden.

Hesteskokransen er kun egnet til brug i roligt vejr, f.eks. tæt på land eller i havn, -den er svært at kaste da den er vindfølsom, og driver let for vinden.

En særlig variant er Baltic Lifesaver – det er en automatisk oppustelig hestesko der er forsynet med drivanker. Den har facon som en baseball, og er således nem at kaste. Lifesaver fylder desuden meget lidt og er nem at montere tæt på styrepladsen.

 

Livliner og Seler

Forebyggelse er ofte et godt sted at starte når det gælder sikkerhed til søs. Så i det omfang det er muligt: Bliv indenbords!

Livliner er en gammelkendt metode til at forhindre at man falder overbord og kommer væk fra båden.

Grundprincippet er, at man har solide befæstigelsespunkter placeret de rigtige steder på skibet og helst så langt inde som praktisk muligt – ideelt set bør man ikke kunne falde ud over rælingen.

For at kunne bevæge sig sikkert fra cockpit og rundt på dækket er der 2 metoder: Anvendelse af en 3-krogs livline så man med de 2 løse kroge kan flytte sig fra punkt til punkt uden på noget tidspunkt at være uden befæstigelse, eller ved at have monteret en mandeline / dæksbånd på langs i begge sider der er forsvarligt fastgjort i dedikerede øjer.

Man clipser så livlinen fast og kan så bevæge sig frit frem på dækket. Fremme ved f.eks. mast kan man så med fordel clipse sig fast til denne. Livselen, også kaldet safety harness er den del man har på kroppen, og findes enten integreret i oppustelige redningsveste, i specielle svømmeveste eller som løst udstyr.

Det er vigtigt at benytte CE godkendt udstyr, og her er det EN / ISO 12401 normen der gælder. Endvidere er der senest indført krav til udstyr hvis der kapsejles efter OSR regler. Baltic er løbende med helt fremme når det gælder at levere udstyr der lever op til de seneste krav.

Bliv ombord og Sejl Sikkert !