Bådudstyr

Knob til fortøjning - 6 bedste knob

Knob til fortøjning - 6 bedste knob

Som nybegynder på havet er det ikke unormalt at glemme de mange knob til fortøjning. Det tager som regel lidt tid, før alle knob og stik sidder på rygraden.

Indtil da, kan du bruge denne liste som reference til at huske de vigtigste knob.

Knob til fortøjning – huskeliste

Herunder finder du nogle af de mest almindelige knob og stik til fortøjning.

Pælestik knob

Pælestik bruges til at lave et fast øje, der ikke spændes fast når det strammes til. Det er derfor nemt at binde op, lige meget hvor hårdt det er strammet til. Et godt universal-knob til fortøjning på pæl etc.

Engelsk: Bowline

Ottetalsknob – 8 tals knob

Ottetalsknob bruges normalt som stopknob til at stoppe linen fra at løbe gennem en blok eller aflaster. Vær opmærksom på at knuden ikke bør laves helt i enden af tovværk. Efterlad 10-15 cm, så du har noget line at hive i, hvis den er løbet helt frem til blokken.

Engelsk: Figure 8 knot

Dobbelt halvstik

Dobbelt halvstik bruges bl.a. til fortøjning på en pæl. Det er et meget alsidigt knob som ofte bruges til at binde fendere fast på gribelister.

Engelsk: Clove Hitch

Flagknob – flagstik

Flagknob bruges ved sammenbinding af flere tovværk af forskellige dimensioner. For eksempel hvis du har tykke og tynde tovværk der skal bindes sammen. Man kan derved bruge flagstik til forlængelse af tov.

Man kan også lave dobbelt flagknob.

Engelsk: Sheet Bend

Råbåndsknob

Råbåndsknob bruges til sammenbinding af tovværk af forskellige dimensioner. Det kan derfor bruges til forlængelse af tovværk, hvis man har et tyndt og tykt tov.

Engelsk: Reef sqaure knot

Klampestik

Klampestik bruges til at låse fortøjning i en klampe.

Engelsk: Cleat Hitch

Sådan husker du stik og knob til fortøjning

Det er langt de færreste af os, som bruger hverdagen til søs. Derfor er det ikke ualmindeligt, at man glemmer diverse knob og stik over tid. Selv hvis du har en båd, så ligger den jo sandsynligvis på land halvdelen af året.

Her er nogle gode tips til hurtigt at lære sine knob og stik:

  • Gentagelser hjælper både hjernen og kroppen til at huske knob.
  • Lav knob med jævne mellemrum. I starten må der ikke gå for lang tid mellem dine øvelser. Mange nybegyndere har et stykke tovværk liggende i hjemmet, så man hurtigt og nemt kan øve sig.
  • Bind for øjnene træner dig i at lave binde knob uden at skulle fokusere på hvert trin af knuden.

Heldigvis er det med knob, som det er med at cykle. Når først man har fået dem ind på rygraden, så husker man dem også. Ligesom med cykling er det nemlig muskelhukommelsen der tager over, når man først har lært det.

Ligesom når man skal lære at læse, så er man først rigtig hurtig når man ikke længere fokuserer på hvert ord men i stedet ”bare” læser. Dette er målet med træning i binding af knob.

Men indtil da, skal der laves lidt arbejde for at lære sine fortøjningsknob.

Se videoer af knob

Når man skal lave at binde knob, kan det være en god ide at se videoer. Så kan man følge med og gøre præcis som det vises i videoen. Der findes adskillige danske guides til binding af knuder.

Jeg har også skrevet knudernes navn på engelsk, sådan at du kan søge efter mere information. Der er jo som regel lidt flere videoer på engelsk.

Med en god video og masser tålmodighed skal du nok kunne lære råbåndsknob, pælestik eller hvad end du har vanskeligheder med.